Pregled stanja u svijetu vezano uz "svinjsku" gripu

2009-06-01 11:16

"Svinjska" gripa
U Meksiku je tijekom ožujka i travnja više od tisuću osoba oboljelo od upale pluća, a više od osamdeset osoba umrlo.

 

Nedavni izvještaji iz Meksika i Sjedinjenih Američkih Država se od ranijih izvještaja razlikuju po tome što se radi o novoj i jedinstvenoj genetskoj kombinaciji i po tome što većina oboljelih nije imala kontakt sa svinjama, što upućuje na to da se bolest prenosi s čovjeka na čovjeka.
 

Do 27. travnja 2009. godine je novi virus gripe A/H1N1, takozvane "svinjske" gripe identificiran kod oboljelih osoba u Meksiku, Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.
 

Sve osobe oboljele u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama su imale blagi oblik bolesti koji nalikuje na gripu, karakteriziran povišenjem tjelesne temperature koje je praćeno grloboljom, kašljem i/ili curenjem iz nosa.

U Meksiku je tijekom ožujka i travnja više od tisuću osoba oboljelo od upale pluća, a više od osamdeset osoba umrlo. Iz objavljenih informacija nije jasna povezanost virusa „svinjske" gripe s umrlima od upale pluća., tj. nije jasno jesu li umrli bolesnici u Meksiku bolovali od „svinjske„ gripe. Kod manjeg dijela umrlih bolesnika u Meksiku dokazana je infekcija novim H1N1-virusom.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je na temelju podataka koji ukazuju na interhumani prijenos bolesti promijenila razinu pandemijskog stupnja pripravnosti s trećeg u četvrti stupanj prema klasifikaciji SZO-a.
 

U ovom trenutku preporuke o putovanju i postupku s osobama koje dolaze iz zemalja zahvaćenih epidemijom se značajno temelje na pretpostavkama o inkubaciji bolesti, zaraznosti i mogućnosti liječenja i prevencije bolesti.

 

Informacije za putnike
U ovom trenutku nema temelja za ograničavanje prometa robe i putnika u zemlje i iz zemalja koje su zahvaćene epidemijom "svinjske" gripe.

 

Na temelju dostupnih informacija donosimo preporuke o putovanju u zemlje koje su zahvaćene epidemijom "svinjske" gripe i o postupanju s povratnicima iz tih zemalja.
 

S obzirom na to da se saznanja o ovoj bolesti svakodnevno dopunjavaju, potrebno je svakodnevno provjeriti na stranicama Zavoda je li došlo do promjena u preporukama.
 

U ovom trenutku nema temelja za ograničavanje prometa robe i putnika u zemlje i iz zemalja koje su zahvaćene epidemijom "svinjske" gripe.
 

S obzirom da u Meksiku i Sjedinjenim Američkim Državama još uvijek traje uobičajena sezonska gripa, koja je po svemu sudeći upravo završila u Hrvatskoj, preporučuje se sve putnike u Meksiko i Sjedinjene Američke Države (SAD), a koji se ove sezone nisu cijepili protiv gripe, cijepiti protiv gripe uobičajenim sezonskim cjepivom.
 

S obzirom da se "svinjska" gripa i upala pluća (neovisno je li uzrokovana virusom "svinjske" gripe ili je u pitanju neki drugi uzročnik) najvjerojatnije prenosi kapljičnim putem (bliskim kontaktom), preporučuje se pridržavanje općih higijenskih mjera za sprečavanje kapljičnih infekcija. To su često pranje ruku sapunom i tekućom vodom i izbjegavanje skupova u zatvorenom prostoru s velikim brojem ljudi te redovito čišćenje i pranje površina. Ostale mjere poput redovitog pranja i dezinfekcije površina koje mogu biti kontaminirane te provjetravanja prostora uglavnom su na putovanju izvan nadzora pojedinca. 

 

Simptomi i prevencija
Ukućani bolesnika trebaju pojačano provoditi opće higijenske mjere - pranje ruku, provjetravanje, čišćenje površina.

 

Povratnici iz zemalja u kojima je dokumentirana lokalna transmisija uzročnika "svinjske" gripe s čovjeka na čovjeka (za sada su to samo Meksiko i SAD), ako nemaju znakova respiratorne bolesti praćene povišenom tjelesnom temperaturom, ne trebaju se podvrgavati preventivnom zdravstvenom pregledu niti stavljati pod zdravstveni nadzor u ovom trenutku.
 

Ako povratnik iz Meksika ili SAD-a u roku od sedam dana po povratku u Hrvatsku razvije simptome respiratorne bolesti slične gripi (povišena tjelesna temperatura, kašalj, curenje iz nosa, grlobolja, bolovi u mišićima i kostima, glavobolja, umor, mučnina i povraćanje), treba biti pregledan od strane infektologa. Preporučljivo je da osobe sa simptomima bolesti vlastitim prijevozom otiđu na pregled na infektološki odjel najbliže bolnice ili u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" (Zagreb). Ukoliko je opće stanje bolesnika vrlo teško, treba pozvati hitnu medicinsku pomoć. Nikako se ne preporučuje odlazak u bolnicu javnim prijevozom.
 

Infektolog će na temelju znakova bolesti i epidemioloških podataka odlučiti o potrebi primjene antivirusnog lijeka i eventualne hospitalizacije kod oboljelog povratnika. Ukoliko na temelju kliničkog pregleda posumnja na gripu i oboljelom ordinira antivirusne lijekove, o tome će infektolog neodgodivo (telefonom) obavijestiti nadležnu higijensko-epidemiološku službu prema mjestu stanovanja bolesnika radi primjene postekspoziciske kemoprofilakse prema strogo određenim kriterijima.

Ukućani bolesnika trebaju pojačano provoditi opće higijenske mjere - pranje ruku, provjetravanje, čišćenje površina.

Ovakav postupnik se primjenjuje u trenutnoj fazi kretanja virusa "svinjske" gripe, radi smanjenja širenja virusa u slučaju unosa iz inozemstva.
 

Ukoliko dođe do promjene epidemiološke situacije u Hrvatskoj i inozemstvu, bit će objavljene mjere koje će biti prilagođene novonastaloj situaciji.