HDMI 1.4

2009-06-05 11:10

Uključivanje Ethernet kanala unutar HDMI kabela trebalo bi omogućiti uređajima koji nemaju vlastiti Ethernet priključak podatkovnu komunikaciju brzinom od 100 Mb/s preko posredničkog uređaja

Predstavnici udruge zadužene za standardizaciju sučelja High-Definition Multimedia Interface (HDMI) najavili su verziju 1.4 standarda.

 

Najvažnija novost u novoj inačici specifikacija vezana je uz uključivanje Ethernet kanala unutar HDMI kabela koji bi trebao omogućiti uređajima koji nemaju vlastiti Ethernet priključak ili nisu izravno spojeni u mrežu podatkovnu komunikaciju brzinom od 100 Mb/s preko posredničkog uređaja. Tu je i podrška za 3D preko HDMI-a koja bi putem zajedničkih specifikacija za trodimenzionalne sadržaje i razlučivosti trebala olakšati prijenos do odgovarajućih uređaja za reprodukciju. Uvedena je i podrška za višestruko veće razlučivosti u odnosu na standardnu HD razlučivost (1080p), koja bi trebala omogućiti reprodukciju sadržaja u razlučivosti 3840x2160 i 4096x2160 uz osvježavanje ekrana od 24Hz/25Hz/30Hz kod niže, odnosno samo 24Hz kod najviše razlučivosti.

 

Ostale novosti uključuju povratni audio kanal koji omogućuje prijenos zvučnog zapisa u suprotnom smjeru, odnosno iz televizora prema A/V prijemnicima. Omogućena je i vjernija reprodukciju boja uvođenjem podrške za standarde YCC601, Adobe RGB i AdobeYCC601, koji se često koriste kod digitalnih fotoaparata. Najavljene su i specifikacije za Micro HDMI priključke koji bi unutar znatno manjih dimenzija trebali omogućiti raznim malim prijenosnim uređajima prijenos slike razlučivosti do 1080p.

 

Unutar novog standarda također bi trebale biti uključene specifikacije za Automotive Connection System koje bi trebale osigurati kvalitetan prijenos sadržaja visoke razlučivosti unutar automobila uzimajući u obzir specifične uvjete, poput visoke temperature i vibracija, kojima kabeli mogu biti izloženi.

 

Detaljne specifikacije novog HDMI standarda trebale bi biti dostupne na službenim stranicama standardizacijske organizacije HDMI Licensing najkasnije do 30. lipnja.