Proizvođači memorije na niskim granama

2009-05-19 15:31

U prvom kvartalu globalna prodaja DRAM memorijskih čipova bila je 3,57 milijardi dolara, što je pad za 41% u odnosu na isti kvartal godinu ranije

Prema preliminarnim podacima tvrtke Gartner, prihodi proizvođača memorijskih čipova u prošlom kvartalu došli su na najnižu razinu u proteklih osam godina.

U prvom kvartalu globalna prodaja DRAM memorijskih čipova bila je 3,57 milijardi dolara, što je pad od 18% u odnosu na kvartal ranije, odnosno čak 41% u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Samsung je ostao vodeći svjetski proizvođač memorijskih čipova, uspjevši povećati svoj udio na tržištu iako su mu prihodi pali. Na drugom mjestu je Hynix, a na trećem Micron. Obje kompanije su također povećale svoj tržišni udio bez obzira na veliki pad prihoda. Četvrto mjesto drži Elpida, dok je Quimoda na petom mjestu zabilježila najveći pad obzirom da je tokom prvog kvartala proglasila bankrot i uglavnom prodavala čipove koje je imala na skladištima.

Prema procjenama iz Gartnera, veliki proizvođači memorijskih čipova su u prvom kvartalu sveukupno poslovali sa 2,5 milijardi dolara gubitka.